Három lépés a jövőnek megfelelő, befogadó munkahely kialakításához

Mivel a gazdasági instabilitás új kihívásokat hoz és új munkahelyi trendeket alakít ki, a munkavállalók mindennél jobban keresnek egy olyan szervezetet, amely aktív szerepet vállal munkahelyi igényeik meghallgatásában és az azokhoz való alkalmazkodásban.

Köztudott, hogy ha az emberek rugalmas munkakörnyezetben dolgoznak, az jobb egyensúlyt teremt a munka és a magánélet között, és boldogabbá, kevésbé stresszessé teszi őket. A boldogabb emberek termelékenyebbek és jobban teljesítenek. De mit is jelent valójában a „rugalmasság”? Ez különböző dolgokat jelenthet a különböző emberek számára, és a szervezeten múlik, hogy agilisak legyenek, és teret biztosítsanak alkalmazottaiknak, hogy sajátjukká tegyék.

A világjárvány felgyorsította a hibrid és távoli munkamodellek elterjedését a különböző iparágakban. Az alkalmazottak továbbra is keresik a rugalmasságot és a munka és a magánélet egyensúlyát még azután is, hogy visszatérhetnek az irodába. Minden hatodik továbbra is otthonról dolgozik egész héten, míg a munkavállalók negyede inkább az irodai és otthoni tevékenységek keverékét részesíti előnyben. Emellett a világjárvány visszafordíthatatlanul növelte a munkavállalók jóllétével kapcsolatos tudatosságot.

Bár számos új munkahelyi trendről hallunk nap mint nap, beleértve a legutóbbi „4 napos hét kampányt”, fontos emlékezni arra, hogy a munkamódszerek folyamatosan fejlődnek, és elengedhetetlen az új kezdeményezések tesztelése, visszajelzések gyűjtése és a dolgok alakulása. Ami működik az egyik szervezetnél, nem feltétlenül működik egy másiknál.

Egy olyan munkahely építésének fő elemei, amely sikeresen viszi előre ezeket a fejlesztéseket – kölcsönös bizalom és aktív meghallgatás, valódi rugalmasság, befogadás és közösségi érzés kialakítása a munkahelyen.

Tervezzen meg egy aktív hallgatásra és kölcsönös bizalomra épülő munkamodellt.

Az együttlét szándékossága különbözteti meg a mai és jövőbeli munkamódszereinket, mint a múltban. A vállalatoknak össze kell hozniuk az embereket – virtuálisan vagy a helyszínen, nem csak azért, mert történetesen a hét egy bizonyos napja van, hanem egy nagyobb cél érdekében – ötletelésre, feladatok elvégzésére, ötletek megosztására, kapcsolattartásra és kapcsolatépítésre.

Meglepő lehet, de sokan aggódnak amiatt, hogy hosszú szünet után jönnek az irodába. Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a munkavállalók visszatérését a rendszerbe, a szervezetek aktívan alkalmazzák a hibrid munkamodelleket, amelyek példátlan rugalmasságot és választási lehetőséget biztosítanak, és amelyek a munkáltatók és a munkavállalók közötti kölcsönös bizalomra épülnek. A rugalmas szervezetek megbíznak alkalmazottaikban, és lehetőséget biztosítanak számukra, hogy eldöntsék, hol és hogyan valósítják meg munkacéljaikat.

Aktívan meghallgatják és megteremtik azt a környezetet, amely lehetővé teszi az alkalmazottak számára, hogy boldoguljanak és a legjobbat hozzák ki magukból a munkában. A munkavállaló-központú kultúra a munkavállalók igényeinek meghallgatásában gyökerezik, valamint a politikák és gyakorlatok adaptálásában. Az aktív hallgatás ezért kulcsszerepet játszik a munkavállalót előtérbe helyező támogató kultúra kialakításában, különösen a gazdasági bizonytalanság időszakaiban.

A kétirányú beszélgetések elengedhetetlenek a bizalmi kapcsolat kialakításához. Az ételekkel és eseményekkel kapcsolatos informális felzárkóztatások összehozzák az embereket. Ha ez nem lehetséges, a vezetőknek tudatosnak és szándékosnak kell lenniük a csapataikkal való kapcsolattartásban, és gondoskodniuk kell arról, hogy befogadóak legyenek. Például az új alkalmazottak megismerése nem olyan egyszerű, mint korábban, ezért a csapatvezetőknek koncentrált erőfeszítéseket kell tenniük a kapcsolatok kiépítésére, hogy közelről megismerjék a csapattagokat.

A valódi „rugalmasság” elfogadása a munkahelyi élmény sarokköveként.

A rugalmasság személyes. A hely, a nap és az idő rugalmas. A hely rugalmassága az, ahol a munka történik. A nap rugalmassága a hét napja. Az idő rugalmassága pedig órákról szól. Sok szervezet vizsgálja mindezek kombinációit. Az órák rugalmassága volt az eredeti rugalmasság a munkahelyen…

A CIKK FOLYTATÓDIK!

Élőfizetői tartalom!

 

Kérem, jelentkezzen be vagy hozza létre fiókját!

HÍRLEVÉL

Miért fontos a fantáziálás a munkavállalói jólét szempontjából
GDPR és adatkezelés az irodai munkában