Villanyszerelő munkaköri leírás
 • Verzió 1.0.3
 • Letöltések száma 21890
 • Fájlméret 254.99 KB
 • Letölthető fájlok száma 3
 • Dátumkészítés szeptember 20, 2019
 • Utoljára frissítve március 28, 2023

Villanyszerelő munkaköri leírás

Letölthető, kész villanyszerelő munkaköri leírás minta a kötelező és ajánlott tartalmi elemekkel!

A letölthető munkaköri leírás minta felépítése:

 • A munkakör megjelölése
 • A munkakörbe tartozó feladatok részletes meghatározása
 • A szervezeten belüli megjelölés
 • Az utasítási jogkör
 • A képzettségi és egyéb feltételek

 


 

Részlet a villanyszerelő munkaköri leírás segédletből

A villanyszerelő munkáról röviden

A villanyszerelő feladata az elektromos vezetékek beépítése az épületekbe, a hibák és az áramkimaradások elhárítása, valamint a készülékek javítása.

Az ezzel a munkával kapcsolatos nagy kockázat miatt a villanyszerelőknek elsősorban felelős személyeknek kell lenniük, nagy figyelmet fordítva a biztonsági óvintézkedésekre.

A villanyszerelő célja az lesz, hogy jól működő elektromos csatlakozásokat hozzon létre és tartsa fenn, hogy minimálisra csökkentse a balesetek valószínűségét, és maximalizálja az elektromos áram felhasználhatóságát minden létesítményben.

Mit csinál egy villanyszerelő?

A villanyszerelő fő feladata az elektromos hálózatok kiépítése, javítása és karbantartása. Ez lehet az épületek, lakások, ipari vagy kereskedelmi épületek, illetve közművek villamos hálózatának kiépítése. A villanyszerelőnek különböző készülékek...

 

Melyek egy villanyszerelő feladatai?

A villanyszerelő feladatai nagyon sokrétűek lehetnek, és függenek attól, hogy milyen típusú villanyszerelőről beszélünk. Az alábbiakban felsorolunk néhány feladatot, amelyeket a villanyszerelők elvégezhetnek:

 • Villamos kivitelezési munkák, mint például új épületek villanyszerelése, vezetékek és kapcsolók telepítése
 • Önállóan vagy mérnöki irányítás mellett a villamos energia előállítására, továbbítására, elosztására és felhasználására szolgáló villamos berendezések létesítésében, karbantartásában, javításában és üzemeltetésében vesz részt...

 

Milyen fellelőségei vannak egy villanyszerelőnek?

Egy villanyszerelőnek számos fontos felelőssége van, hogy biztonságos és megbízható elektromos rendszereket hozzon létre a különböző ügyfelek számára.

A villanyszerelőknek figyelembe kell venniük az összes vonatkozó előírást és utasítást az elektromos rendszerek telepítésekor, karbantartásakor és javításakor, és biztosítaniuk kell, hogy minden munka magas minőségű legyen, és a lehető legalacsonyabb a balesetek és kockázatok szintje.

A villanyszerelők olyan feladatokat végezhetnek, mint...

 

Mik egy villanyszerelő teljesítménymutatói?

A villanyszerelők teljesítménymutatói vagy KPI-i változhatnak az általuk végzett munka típusától függően. Néhány példa a villanyszerelők KPI-jeire: a befejezett munkák száma, a beérkezett...

 

Milyen kompetenciákkal kell rendelkezzen egy villanyszerelő?

Egy villanyszerelőnek a következő kompetenciákkal kell rendelkeznie:

 • Villamos ismeretek: A villanyszerelőnek átfogó ismeretekkel kell rendelkeznie az elektromos áramkörök működéséről, a vezetékek kiválasztásáról és csatlakoztatásáról, illetve az elektromos készülékek működéséről és javításáról.

 

Milyen képzési követelményeknek kell megfelelnie egy villanyszerelőnek?

Magyarországon a villanyszerelőknek szakmai bizonyítványt kell szerezniük, amelyhez szükséges a megfelelő szakképesítés megszerzése. A szakképesítés megszerzéséhez először is általános iskolai végzettség szükséges, majd ezután következhet az érintett szakmai szakképzési program vagy a megfelelő középiskolai oktatás. A villanyszerelő szakma esetében...

 

Milyen vizsgákkal kell rendelkezzen egy villanyszerelő?

A vizsgakövetelmények villanyszerelők számára Magyarországon a "Villamosenergia-ipari szakmai követelményekről szóló" 5/2006. (IV. 3.) GKM rendeletben vannak meghatározva. E szerint a villanyszerelőknek a következő vizsgáknak kell rendelkezniük...

 

Mi a villanyszerelő FEOR kódja?

Az FEOR kódszámok (Foglalkozások Egységes Osztályozási Rendszere) egy egységes rendszer, amely az összes foglalkozást csoportosítja és besorolja. A listázott szövegek alapján a villanyszerelőkhöz több FEOR kódszám is tartozhat, különböző pontosításokkal.

A villanyszerelőkhöz a következő FEOR kódszámok tartozhatnak:

 • 7524-00
 • 4321
 • 7624
 • 7445

A 7524-00 FEOR kódszám: „7524-00 - Épületvillamossági szerelő, villanyszerelő".

 


 

Iratminta letöltése

Az iratminták letöltése csak a bejelentkezést követően érhető el!

Fájl
Villanyszerelő munkaköri leírás segédlet.pdf
Villanyszerelő munkaköri leírás minta.pdf
Villanyszerelő munkaköri leírás minta.doc

Iratminta letöltése

Az iratminták letöltése csak a bejelentkezést követően érhető el!

Vezetői állásinterjú kérdések