MUNKASZERZŐDÉSEK

Élőfizetői tartalom!

 

Kérem, jelentkezzen be vagy hozza létre fiókját!

gyakran ismételt kérdések

a munkaszerződésekkel kapcsolatban

Mik a munkaszerződés általános kikötései?

A munkaszerződés általános rendelkezései Magyarországon a munkaidőt, a díjazást, a szerződés időtartamát, a felmondás okát és a felmondási időt, a munkaköri feladatokat és felelősségeket, valamint az egyéb kapcsolódó feltételeket foglalják magukban.

 

Ezek a rendelkezések azonban a munkakörtől, az iparágtól és a vállalati irányelvektől függően változhatnak. A Munkaszerződés jellemzően tartalmazza a munkakör megnevezését és leírását, a munkaidőt, a fizetést, a szabadságot és a szabadságjogot, valamint a szerződés időtartamát. Tartalmazhatja a szerződés felbontásának indokait, a felmondási időket és a munkával kapcsolatos egyéb előnyöket vagy korlátozásokat is.

 

Fontos megjegyezni, hogy a Munka Törvénykönyve e rendelkezésekre bizonyos minimumkövetelményeket támaszt, és a munkáltatóknak ezeket a követelményeket be kell tartaniuk.

 

Mire terjedhet ki a munkaszerződés?

A munkaszerződés szabályozza a munkaviszony lényeges tartalmi elemeit. A munkaviszonyalapból és a munkaköri leírásból következik, hogy milyen munkát kell végeznie a munkavállalónak, milyen jogok és kötelezettségek kapcsolódnak a munkáltató és a munkavállaló között, melyik felek mikor és milyen feltételek mellett kötnek újabb megállapodásokat.

 

A munkaviszonyon túlmenően a szerződés kiterjedhet az egyszeri, alkalmi munkákra, amennyiben erről külön megállapodnak a felek. A munkaszerződés tartalmazhat még olyan rendelkezéseket is, amelyek a munkáltató és a munkavállaló közötti együttműködést, partneri viszonyt erősítik, ilyen lehet pl. a kapcsolattartás módja, a munkaidő-beosztás, vagy az elszámolási rend módja.

Mit kell tartalmazzon a munkaszerződés?

Általánosan elmondható, hogy a munkaszerződésnek a következőket kell tartalmazza:

 

 • A felek adatai (munkáltató és munkavállaló neve, címe, adószáma)
 • A munkaviszonyt meghatározó alapinformációk (pl. a munkakör neve, a munkaidő beosztása, a munkabér, a munkarend, a munkarendet szabályozó előírások, a felmondási idő hossza)
 • Az esetleges munkavédelmi előírások
 • Az adatvédelmi és titoktartási előírások
 • Az esetleges prémiumrendszereket, juttatásokat, cafeteria rendszert leíró szabályok
 • Egyéb, a munkaviszonyra vonatkozó kiegészítő megállapodások

Az előírt adatvédelmi szabályok miatt, valószínű, hogy az adatkezelést és annak feltételeit leíró szabályoknak is szerepelniük kell a munkaszerződésben. 

Melyek a leggyakoribb munkaszerződések?

A leggyakrabban előforduló munkaszerződések a következők:

 

 • Határozatlan idejű munkaszerződés: Az egyik leggyakoribb formája a munkaviszonynak. A munkavállaló és a munkaadó közötti megállapodásban nincs meghatározott időtartam. Mindkét fél bármikor felmondhatja a munkaszerződést, a felmondási idő függ a munkaviszony időtartamától és a kollektív szerződéstől.
 • Határozott idejű munkaszerződés: A munkaszerződésben meghatározott időtartamra szóló munkaviszony. A munkaadó és a munkavállaló egyezségét követően a szerződés határozott időre szól, amelynek letelte után a munkaviszony automatikusan megszűnik.
 • Közfoglalkoztatási szerződés: Az állami és önkormányzati foglalkoztatás egyik formája. A közfoglalkoztatási szerződés összetétele hasonló a határozatlan idejű szerződéshez, de tartalmazza a közmunkára vonatkozó különleges előírásokat is.
 • Távmunka szerződés: Az olyan munkavégzési forma, amely lehetővé teszi az alkalmazott számára, hogy az otthoni, vagy más kijelölt helyről teljesítsen szolgáltatást a munkáltató számára. A távmunka szerződésben általában az alábbiak szerepelnek: munkakör leírása, munkavégzés helye, munkaidő, bérezés, stb.
 • Szezonális munka szerződés
 • Vendégmunkás szerződés 
 • Alkalmi munkaszerződés 
 • Tanulmányi szerződés

 

Figyelembe kell venni, hogy ezek változhatnak, és más típusú munkaszerződések is elérhetők a legújabb szabályozás szerint.

error: Kérem, jelentkezzen be!
Megszakítás