Stressztudatosság hónapja

A covid következtében megváltozott az emberek munkavégzésének módja, ami egyesek számára pozitív hatással volt a munka és a magánélet közötti nagyobb egyensúly megtalálására. Az elmúlt hónapokban lassan tértek vissza a világjárvány előtti munkamódszerekhez, például az irodai munkához való visszatéréshez. Ez a munkaterhelés általános növekedésével és a munkaerő csökkenésével párosulva negatív hatással volt sok munkavállaló mentális egészségére és a munkahelyi stresszre.

Mások azonban még mindig érezhetik a világjárvány által előidézett változások negatív hatásait, amelyek csak most jelentkezhetnek.

 

Melyek a munkahelyi stressz gyakori okai?

A munkahelyi stressz gyakori okai közé tartozhat a túl sok munka, ami kiégéshez vezet. A stressz faktorok közé tartozhatnak még:

 • A munkahely bizonytalansága
 • Munkahelyi elégedetlenség
 • Konfliktus a kollégákkal

Tekintettel a bizonytalanságra és a gazdasági kihívásokra, amelyekről most folyamatosan beszélnek, nem meglepő, hogy az emberek stressztől szenvednek.

 

Mit kell tenniük a munkáltatóknak a munkahelyi stressz kezelése érdekében?

 

5 tipp a munkáltatók számára:

 1. A vezetőknek meg kell tanulniuk felismerni magukban a stresszt, különben nem lesznek abban a helyzetben, hogy segítsenek másoknak
 2. A munkáltatók rugalmas munkalehetőségeket kínálhatnak az egyéni igények kielégítésére.
 3. Biztosítson jóléti kezdeményezéseket vagy munkavállalói segítségnyújtási programokat – tegye őket azzá, amire az alkalmazottaknak szükségük van.
 4. Stresszkezelési képzés biztosítása az alkalmazottak számára.
 5. Ösztönözze a nyílt beszélgetést a munkahelyen arról, hogy az alkalmazottak hogyan érzik magukat, és biztosítsa a nyílt kommunikáció ösztönzését és támogatását.

Mit tehetnek az alkalmazottak, ha munkahelyük túl sok stresszt okoz nekik?

 1. Beszéljen nyíltan és őszintén felettesével arról, hogy mi okozza a stresszt, hogy megtudja, megtalálhatja-e a módját a munkahelyi stressz csökkentésére.
 2. Rangsorolja és szervezze meg munkáját. Ha túl sok teendő van egyszerre, az emberek túlterheltté és stresszessé válhatnak.
 3. Szánj időt magadra – Lépj ki a munkádból, beszélj másokkal, mielőtt visszatérnél a feladathoz
 4. Vegyen részt a munkavállalói segítségnyújtási programokban
 5. Ismerje meg, mik a stressz faktorok, hogy kezelni tudja őket

HÍRLEVÉL

Munkavállalói jutalmak a morál növelése érdekében
Miért fontos a tehetségek megtartása?